Toxèmia I

L’enemic invisible

Què és?

Estem envoltats de tòxics, són elements sintètics que s’han creat i massificat exponencialment els darrers 150 anys. Malgrat que la seva intencionalitat és generalment bona, cerquen facilitar-nos la vida en un aspecte determinat, hem d’acceptar que en desconeixem les conseqüències per la nostra salut i la del planeta. Potser n’hem detectat algunes, les més immediates i evidents, però què passa amb les derivades d’una exposició permanent, progressiva i acumulativa? Com i quan podrem determinar, amb precisió científica, els riscos de la interacció de milers de substàncies de les quals sabem ben poca cosa?

El principi de precaució hauria de ser determinant, no n’és. Sabem que pesen molt més els interessos comercials, les presses per treure’n rèdit econòmic o l’anhel de medalles en nom d’un progressisme mal entès. El progrés en majúscules, aquell que aporta benestar a les persones, no pot ser perjudicial per a aquestes. És un contrasentit. Explorar alternatives ecològiques, sostenibles i saludables als nostres problemes és la veritable aportació tecnològica que necessitem. A vegades, la revolució és un retorn (amb una nova mirada) cap als recursos que sempre hem tingut a l’abast.

És a les nostres mans informar-nos i prendre mesures individuals per minimitzar la càrrega toxèmica, invisible, però insistent, a la que ens enfrontem. Alhora, la conscienciació de cadascú és la llavor per a un canvi estructural. La societat no vol ser emmetzinada i ho farà saber. N’estic convençuda.

Què no és?
  • Antiprogressisme. La concepció capitalista del progrés cerca guanys econòmics immediats obviant-ne les conseqüències. Paradoxalment, és una visió molt pobre de la riquesa on es beneficia uns quants comprometent el futur de tots. La societat avança quan s’aporten solucions i estratègies que la impulsen cap endavant, sense contrapartides inassumibles. La ciència i la tecnologia han de treballar per assolir un present ecològic, sostenible i saludable que ens permeti, senzillament, tenir futur com a espècie. I la prosperitat econòmica no està renyida amb això, és qüestió de reinventar el model i créixer en verd.
  • Paranoia. Les conseqüències de viure en un entorn contaminat són innegables. Malgrat els esforços de la indústria per ocultar-les, constatem l’augment exponencial d’al·lèrgies, malalties autoimmunes i altres mals infreqüents (o desconeguts) abans de l’era industrial. Són moltes les persones que emmalalteixen sense poder atribuir la causa del seu malestar. La infinitud de substàncies i l’absolut desconeixement del temps d’exposició, acumulació i efectes de la seva interacció, fa que l’eclosió i la naturalesa del perjudici sigui impredictible.
  • Utopia. Descontaminar el món és difícil però no impossible; així com hem adquirit un gran coneixement tecnològic i científic que ha desembocat en la situació actual (per desconeixença o omissió), també podem enfocar-nos a solucionar els problemes existents i construir un futur sostenible per a tothom. En l’àmbit particular i encara que exigeix l’esforç d’informar-se i prendre decisions en conseqüència, és possible desempallegar-nos de gran part dels tòxics que ens envolten. Fent-ho, també beneficiem l’entorn i inspirem la societat a replantejar les seves prioritats.
PROCÉS:
  • Redefinició. Revisar els nostres costums i adquisicions ens permet detectar i evitar riscos.
  • Eliminació. Abandona comportaments nocius i desprèn-te d’allò que obertament et perjudica. És important gestionar els residus en conseqüència, no volem contribuir a contaminar en el darrer moment!
  • Aportació. Adquireix hàbits que eviten o minimitzen la toxèmia ambiental i aporta solucions ecològiques i saludables a les teves necessitats. Sovint disposem d’opcions econòmiques i senzilles que substitueixen perfectament productes perillosos, també podem eliminar falses necessitats sense buscar-los-hi un substitut.

Qui neteja contaminant mai tindrà la casa neta.


Documentals

Comentaris de “Toxèmia I

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *